ABOUT THE PROJECT

TI EINAI TO

PATRAS DocTheatre

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

H πλατφόρμα Patras DocTheatre αποτελεί μια συγκεντρωτική καταγραφή υλικού για τις σημαντικότερες περιόδους ακμής και παρακμής των δύο αιώνων ιστορίας της Πάτρας.

Η Πάτρα των Εργοστασίων και της οικονομικής δραστηριότητας, της μουσικής και των ποικίλων καλλιτεχνικών εκφράσεων, του καραγκιόζη και της μεγάλης παράδοσης του θεάτρου σκιών, παρουσιάζεται με κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, οπτικοποιημένες μαρτυρίες και ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό. Η πλατφόρμα αποτελεί μέρος του θεατρικού πρότζεκτ «Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που υλοποιείται από τη σύμπραξη των εταιρειών «Βιομηχανία Θεατρικών Πραγμάτων» και «Mosaic Πολιτισμός και Δημιουργικότητα».

Η συγκεκριμένη παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου NeTT («Δίκτυο Θεάτρων για την αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη του Αειφόρου Τουρισμού») του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Ιταλία 2014-2020.

Για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020 το Patras DocTheatre θα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο υλικό το οποίο αφενός θα παρακολουθεί την πορεία του θεατρικού πρότζεκτ (με φωτογραφίες και βίντεο από τις πρόβες και της παραστάσεις) και αφετέρου θα παρουσιάζει επιλεγμένες στιγμές από την ιστορίατης πόλης.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 η πλατφόρμα θα διαχειρίζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με στόχο τον περαιτέρω εμπλουτισμό της, ώστε να αποτελεί μια μόνιμη πηγή αναφοράς για την ιστορία της πόλης.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη

H παραγωγή «Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές του παρελθόντος της πόλης συνδέοντάς τες με το παρόν της. Η πορεία της πόλης στο χρόνο, η οικονομική και η επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων, η ενσωμάτωση των προσφύγων στον ιστό της, η ακμή και η παρακμή της βιομηχανίας, το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, η όπερα, το καρναβάλι, η μουσική και ο καραγκιόζης…

Όλα άφησαν ένα ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Πάτρας, που το συναντάμε ακόμα και σήμερα. Αληθινές ιστορίες μπλέκονται με αφηγήσεις λογοτεχνών, ιστορικά στοιχεία και επιστημονικά τεκμήρια των ερευνητών της ομάδας έργου σε μία παραγωγή που αξιοποιεί τις τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντο και της περφόρμανς.

Η παραγωγή περιλαμβάνει παραστάσεις στην Ιταλία και την Πάτρα, καθώς και εικαστική εγκατάσταση στο χώρο που στεγαζόταν το εμβληματικό εργοστάσιο «Πειραϊκή Πατραϊκή» στην Πάτρα.

Θα παρουσιαστεί τέλος βιντεοσκοπημένη σε διαδικτυακό φεστιβάλ που θα γίνει στις 9 & 10 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του έργου NeTT.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων στις δύο χώρες, η παράσταση της Ιταλίας παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη στο πλαίσιο φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στις πόλεις Ruvo di Puglia και Lecce στα τέλη Αυγούστου 2020.

Στην Πάτρα

Η παράσταση στην Πάτρα θα λάβει χώρα στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στις 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 8.30 μ.μ. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πολυθέαμα που περιλαμβάνει video mapping, παράσταση Καραγκιόζη και θραύσματα της ρεμπέτικης παράδοσης τωνπροσφύγων της Πάτρας με επίκεντρο το θέατρο «Απόλλων».

Στην «Πειραϊκή Πατραϊκή»

Στα τέλη Οκτωβρίου 2020, θα λειτουργήσει μια εικαστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου στο εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής, το έμβλημα της πατραϊκής βιομηχανίας του 20ού αιώνα.

Το σύνολο της προετοιμασίας και της υλοποίησης της παραγωγήςθα παρουσιάζεται στην πλατφόρμα Patras DocTheatre, η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020, ώστε να αποτελέσει ένα διαρκές σημείο αναφοράς για τηνιστορία της Πάτρας.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Φάνης Δίπλας
Συγγραφέας: Βασίλης Λαδάς
Δραματολόγος: Έλενα Αλεξανδράκη
Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Εγκατάσταση Πειραϊκής – Πατραϊκής: Δανάη Στράτου
Video Mapping και Εικόνα: Εύα Βλαχάκη, Θοδωρής Λιβαθινός
Ερευνητές: Διονύσης Καρατζάς, Ισίδωρος Σιδερόπουλος, Μίνα Πετροπούλου
Ιστορικός σύμβουλος: Γιώργος Θεοδωρίδης
Σύμβουλος παραδοσιακών χορών και μουσικής: Γρηγόρης Μικρώνης
Καραγκιοζοπαίχτης: Χρήστος Καλπουζάνης
Σύμβουλοι βιομηχανικών κτηρίων και αρχιτεκτονικής: Νίκος Σαραφόπουλος, Ξενοφών Παπαευθυμίου
Σύμβουλος ιστορίας καραγκιόζη και ρεμπέτικου: Άρης Μηλιώνης
Μουσική: Papercut, Νίκος Μαυρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Ευσταθία Δρακονταειδή
Ηθοποιοί: Δημήτρης Γεωργαλάς, Γεωργία Καλογεράτου, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Γιώργος Μάρκου, Νικόλας Τσίχλας
Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Mosaic // Πολιτισμός και δημιουργικότητα

Στην παράσταση συμμετέχουν αυτοβούλως και εθελοντικά, μέλη από τη θεατρική ομάδα των ΚΑΠΗ, όπως και από άλλες ομάδες των ΚΑΠΗ, του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.