About us

TI EINAI TO

PATRAS DocTheatre

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

H πλατφόρμα Patras DocTheatre αποτελεί μια συγκεντρωτική καταγραφή υλικού για τις σημαντικότερες περιόδους ακμής και παρακμής των δύο αιώνων ιστορίας της Πάτρας.

Η πλατφόρμα αποτελεί μέρος του θεατρικού πρότζεκτ «Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που υλοποιείται από τη σύμπραξη των εταιρειών «Βιομηχανία Θεατρικών Πραγμάτων» και «Mosaic Πολιτισμός και Δημιουργικότητα».

Η συγκεκριμένη παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου NeTT («Δίκτυο Θεάτρων για την αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη του Αειφόρου Τουρισμού») του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Ιταλία 2014-2020.

Για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020 το Patras DocTheatre θα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο υλικό το οποίο αφενός θα παρακολουθεί την πορεία του θεατρικού πρότζεκτ (με φωτογραφίες και βίντεο από τις πρόβες και της παραστάσεις) και αφετέρου θα παρουσιάζει επιλεγμένες στιγμές από την ιστορίατης πόλης.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 η πλατφόρμα θα διαχειρίζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με στόχο τον περαιτέρω εμπλουτισμό της, ώστε να αποτελεί μια μόνιμη πηγή αναφοράς για την ιστορία της πόλης.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη

H παραγωγή «Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές του παρελθόντος της πόλης συνδέοντάς τες με το παρόν της. Η πορεία της πόλης στο χρόνο, η οικονομική και η επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων, η ενσωμάτωση των προσφύγων στον ιστό της, η ακμή και η παρακμή της βιομηχανίας, το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, η όπερα, το καρναβάλι, η μουσική και ο καραγκιόζης…

Όλα άφησαν ένα ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Πάτρας, που το συναντάμε ακόμα και σήμερα. Αληθινές ιστορίες μπλέκονται με αφηγήσεις λογοτεχνών, ιστορικά στοιχεία και επιστημονικά τεκμήρια των ερευνητών της ομάδας έργου σε μία παραγωγή που αξιοποιεί τις τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντο και της περφόρμανς.

Η παραγωγή περιελάμβανε παραστάσεις στην Ιταλία και την Πάτρα, καθώς και εικαστική εγκατάσταση στο χώρο που στεγαζόταν το εμβληματικό εργοστάσιο «Πειραϊκή Πατραϊκή» στην Πάτρα.

Θα παρουσιαστεί τέλος βιντεοσκοπημένη σε διαδικτυακό φεστιβάλ που θα γίνει στις 6 & 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του έργου NeTT.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων στις δύο χώρες, η παράσταση της Ιταλίας παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη στο πλαίσιο φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στις πόλεις Ruvo di Puglia και Lecce στα τέλη Αυγούστου 2020.

Στην Πάτρα

Η παράσταση στην Πάτρα έλαβε χώρα στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στις 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 8.30 μ.μ. (η παράσταση της 26ης Σεπτεμρβίου ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών). Η παράσταση ήταν ένα πολυθέαμα με video mapping, παράσταση Καραγκιόζη και θραύσματα της ρεμπέτικης παράδοσης των προσφύγων της Πάτρας.

Στην «Πειραϊκή Πατραϊκή»

Από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου 2020, λειτούργησε μια εικαστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου στο εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής, το έμβλημα της πατραϊκής βιομηχανίας του 20ού αιώνα. Οι υπόλοιπες προγραμματισμένες επισκέψεις, αναβλήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του COVID-19.

Το σύνολο της προετοιμασίας και της υλοποίησης της παραγωγήςθα παρουσιάζεται σε αυτήν την πλατφόρμα (Patras DocTheatre), η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020, ώστε να αποτελέσει ένα διαρκές σημείο αναφοράς για τηνιστορία της Πάτρας.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Φάνης Δίπλας
Συγγραφέας: Βασίλης Λαδάς
Δραματολόγος: Έλενα Αλεξανδράκη
Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Εγκατάσταση Πειραϊκής – Πατραϊκής: Δανάη Στράτου
Video Mapping: Εύα Βλαχάκη
Video και Εικόνα: Εύα Βλαχάκη, Θοδωρής Λιβαθινός
Ερευνητές: Διονύσης Καρατζάς, Ισίδωρος Σιδερόπουλος, Μίνα Πετροπούλου
Ιστορικός σύμβουλος: Γιώργος Θεοδωρίδης
Σύμβουλος παραδοσιακών χορών και μουσικής: Γρηγόρης Μικρώνης
Καραγκιοζοπαίχτης: Χρήστος Καλπουζάνης
Σύμβουλοι βιομηχανικών κτηρίων και αρχιτεκτονικής: Νίκος Σαραφόπουλος, Ξενοφών Παπαευθυμίου
Σύμβουλος ιστορίας καραγκιόζη και ρεμπέτικου: Άρης Μηλιώνης
Μουσική: Papercut, Νίκος Μαυρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Ευσταθία Δρακονταειδή
Ηθοποιοί: Δημήτρης Γεωργαλάς, Γεωργία Καλογεράτου, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Γιώργος Μάρκου, Νικόλας Τσίχλας
Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Mosaic // Πολιτισμός και Δημιουργικότητα

Στην παράσταση συμμετείχαν αυτοβούλως και εθελοντικά, μέλη από τη θεατρική ομάδα των ΚΑΠΗ, όπως και από άλλες ομάδες των ΚΑΠΗ, του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.